Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde, kans op verzwakking blijft

De euro heeft deze week aan waarde gewonnen. De euro was donderdag 1,32 Amerikaanse dollar waard en 0,82 Britse pond.

Daarmee leeft de euro op en bereikt zelfs het hoogste niveau in drie weken, maar is de euro nog altijd ernstig verzwakt ten opzichte van november 2011, toen de euro 1,44 dollar en 0,88 pond waard was. De opleving verzacht niettemin de pijn van importeurs enigszins, zeker nu de notering van soja in Chicago tot het hoogste niveau sinds jaren is opgelopen en de prijs van Noordzeeolie langdurig in de buurt van 120 dollar per vat lijkt te blijken. Beide grondstoffen worden in dollars verhandeld.
Voor de export naar buiten de EU is een hogere koers onvoordelig. De schade lijkt beperkt. Meer dan driekwart van de export van de Nederlandse agribusiness-uitvoer gaat naar Duitsland. Met name de Nederlandse tuinbouw ondervindt wel nadrukkelijk pijn op de Britse markt. De Amerikaanse markt is door Nederlandse bedrijven de laatste jaren überhaupt enigszins verlaten, zoals eerder de waardeval van de yen ertoe bijdroeg dat de Japanse markt door veel bedrijven is opgegeven.
De waardedaling van de dollar en het pond hangen samen met het voornemen van zowel de Federal Reserve in de VS als de Bank of England een eventuele nieuwe dip in de economie te beantwoorden met grotere overheidsuitgaven. Van duidelijk meer vertrouwen in de Eurozone is geen sprake en de kans op een verzwakking van de euro ten opzichte van belangrijke munten lijkt voor de hand te liggen.
Sommige handelaren in effecten, grondstoffen en valuta zien in de verkiezing van de Franse socialistische leider Hollande het gevaar dat de Eurozone-afspraken onder druk komen te staan. De Nederlandse politieke weerstand tegen Europese begrotingsregels vergroot de vrees voor een langdurige recessie in Europa. Als Nederland de begrotingsregels links laat liggen, volgen mogelijk andere lidstaten van de Eurozone.

Of registreer je om te kunnen reageren.