Home

Achtergrond laatste update:18 mei 2012

Druk op grondmarkt doet prijs toenemen

De agrarisch makelaarskantoren in Overijssel merken dat er meer druk op de grondmarkt komt. De vraag naar losse grond is goed. Deze neemt geleidelijk aan toe sinds de tweede helft van vorig jaar.

De prijzen van losse percelen zijn als gevolg van de toegenomen vraag  gestegen met enkele procenten. De verschillen per gebied kunnen groot zijn. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse makelaarskantoren in de regio.

Vooral veehouders zijn op zoek naar percelen die zich lenen voor grasland in de buurt van het bedrijf. Percelen voor de maisteelt mogen verder van het bedrijf af liggen. Voor akkerbouwers is de ligging van het perceel ten opzichte van het bedrijf minder belangrijk; Zij rijden er toch wel naar toe.

De regionale verschillen zijn groot. Ten westen van Zwolle richting Kampen is de prijs rond 40.000 - 50.000 euro. Vanaf Zwolle richting Leusden is de grond veenachtig en ligt de prijs een stuk lager, namelijk rond de 35.000 euro. Percelen in Twente pieken naar 55.000 euro of meer.

De goed ontsloten gronden met mogelijkheden om mais te verbouwen worden als courant beschouwd. Maar ook mindere percelen zijn weer in trek. Percelen gelegen in een uithoek met weinig agararische bedrijven in de buurt, worden toch verkocht door melkveehouders.

De ondernemers met een groter akkerbouwbedrijf zijn in toenemende mate geinteresseerd in nieuwe percelen en actief op de markt. De regio rond Dedemsvaart en De Krim zijn akkerbouwgebieden.

De markt van complete bedrijven in Overijssel staat in schril contrast met de grondmarkt.  Complete bedrijven worden nauwelijks tot niet verkocht. Als een compleet bedrijf te koop komt dan wordt het gebouw vaak afzonderlijk van de grond op de markt gebracht. Naar varkensbedrijven is weinig vraag of aanbod, tenzij het een uniek bedrijf is dat wat betreft ligging, uitbreidingsmogelijkheden en uitrusting opvalt. Aanbod van pluimvee- en kalverbedrijven is er nauwelijks.

In tegenstelling tot  het landelijke beeld doet de markt plattelandswoningen het redelijk in Overijssel. De verkoop van woonboerderijen ligt niet stil. Er is vraag naar dit soort objecten, al is die niet te vergelijken met de periode voor de recessie. Ook in Overijssel zijn de prijzen gedaald. Volgens agrarisch makelaar Harry Boertjes in Dedemsvaart beweegt de agrarische sector grotendeels om de economische crisis heen. “Het agrarisch vastgoed staat op zijn eigen benen en heeft zijn eigen dynamiek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.