Home

Achtergrond

Waarde euro tegenover dollar onder druk

De waarde van de euro is tegenover de meeste munten licht gedaald.

De euro verloor tegenover de Amerikaanse dollar 2,8 procent. Een euro is nu 1,30 dollar waard, waarmee de euro tegenover de dollar op het laagste niveau sinds januari staat. De zwakte van de euro hangt niet zozeer samen met de zwakte van de economie in de Eurozone, maar vooral met tekenen van voorzichtig herstel in de Verenigde Staten. Agrarische grondstoffen worden overwegend in dollars verrekend en worden voor verwerkers dus duurder.

Tegenover het Britse pond is de koerswijziging minder groot. Het Britse pond kan volgens analisten ook zomaar dalen omdat de Britse economie er weinig florissant voor staat. De Britse economie leunt erg op de City, het financiële hard van Europa, waar afschrijvingen op Zuid-Europees staatspapier hoog kunnen oplopen. Kredietbeoordelaars Fitch en Moody’s hebben hun verwachtingen voor de Britse kredietwaardigheid op ‘negatief’gesteld.

De meeste banken schrijven dat de Amerikaanse economie sneller zal herstellen dan de economie in de Eurozone, en dat de waarde van de dollar daarom zal toenemen. De Amerikaanse economie kent een meer flexibele arbeidsmarkt; in februari zijn er in de VS 227.000 niet-agrarische banen bij gekomen. De dienstensector geniet bovendien van een groeiende orderportefeuille. De VS lijdt bovendien niet onder het specifieke geval van een dreigend faillissement voor Griekenland.

ING gaat er vanuit dat een euro in het tweede kwartaal 1,20 dollar en 0,78 pond waard zal zijn.

Voor Nederlandse exporteurs is het zeer positief dat in maart de verwachtingen voor de Duitse economie fors naar boven zijn bijgesteld. Het centrum voor Europees economisch onderzoek, ZEW, ziet toenemend vertrouwen bij financiële experts en managers. Duitsland, aldus de ZEW, lijkt als enige in de Eurozone een recessie te vermijden. Meer dan 70 procent van de Nederlandse agri-uitvoer gaat naar Duitsland.

 

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.