Home

Achtergrond

Waarde euro stabiel tegenover dollar en pond

Zowel tegenover de Amerikaanse dollar als het Britse pond heeft de euro weinig beweging vertoond.

Sinds 1 januari is de waarde met 2,5 procent toegenomen en de handel hoeft eigenlijk volgens de meeste analyses niet op een forse waardedaling van de munt te rekenen. Het geld dat in het financiële systeem is gepompt, blijft vooralsnog op de balansen  van banken staan en wordt niet in omloop gebracht. De euro zal volgens de meeste ramingen niet ver onder een waarde van 1,25 dollar dalen. Dat is positief voor partijen die graan en soja inkopen in Chicago, en vermindert de druk die uitgaat van een bijzonder hoge olieprijs.

De Japanse bank Nomura stelt de verwachtingen voor de euro zelfs positief bij. De euro zal volgens Nomura aan het einde van het tweede kwartaal 1,25 dollar waard zijn, waar het eerder uitging van een koers van 1,23 dollar. Aan het einde van het jaar zal de koers volgens Nomura zijn opgelopen tot 1,28 dollar. ING Bank gaat nu uit van een koers van 1,20 dollar aan het einde van het tweede kwartaal en 1,30 voor het einde van 2012. De voorspellingen zijn volgens de banken wel zeer onzeker.

De reden dat de euro niet instort door het aanhoudende slechte nieuws over de Europese economie, is dat de rest van de wereld er niet onverdeeld goed voor staat. Uit China komen signalen dat de economie toch mogelijk nog minder zal groeien dan de eerder gehoopte 7,5 procent. Nu wordt zelfs 6 procent groei als realistisch scenario genoemd.

Een val voor de euro is toch niet uit te sluiten. Zo kunnen Noord-Europese landen nog in navolging van Zuid-Europese economieën in een recessie raken. In Nederland groeit die kans naarmate een akkoord over bezuinigingen uitblijft. Dit kan immers leiden tot een verlaging van de Nederlandse kredietstatus. Nederland loopt dan het risico in de toekomst een hogere rente over staatsschuld te moeten betalen waardoor de betalingsproblemen nog verder toenemen.

 

Prognose: euro stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.