Home

Achtergrond 319 x bekeken

Trekkerbouwers profiteren van opleving beurs

Het lijkt lente op de beurs, waar schokkend negatief economisch nieuws voor de tweede week op rij wordt ontvangen met stijgende koersen.

Het aamdeel van Case New Holland (CNH Global) steeg op weekbasis ruim 3 procent tot 43 dollar. Het aandeel tikte zes maanden geleden nog een dieptepunt van 23 dollar aan, maar staat ook meer dan 10 procent lager dan de top van 2012.
Ook John Deere en Agco wonnen de laatste weken aan beurswaarde. Analisten zijn het niet eens over de richting van de aandelen.
De onzekerheid vloeit voort uit de productie van mais en soja. De VS lijkt af te stevenen op een bijzonder grote oogst of ‘bumper crop’, terwijl in Brazilië en in Argentinië droogte opbrengsten decimeert. De prijsontwikkeling van gewassen en dus de inkomenspositie van boeren is dus ongewis, al investeren Braziliaanse boeren voorlopig fors in machines. Analistenbureau Morningstar denkt dat verkopen in Rusland en Europa teruglopende verkopen in Noord-Amerika ten minste deels kunnen compenseren. Morningstar wijst op de succesvolle introductie van nieuwe machines door John Deere in Brazilië en Europa. Uiteindelijk verwacht het bureau, dat duidelijk minder optimistisch is dan de trekkerbouwers zelf, dat de machinemarkt vlak blijft.
De aandelen van Deere, CNH Global en Agco, moederbedrijf van Fendt en Valtra, staan volgens Morningstar op een passend niveau. Analisten van Seeking Alpha denken dat Agco het beste is gepositioneerd.
Het aandeel CNH Global wordt volgens Seeking Alpha deels geremd onder invloed van wat moederbedrijf Fiat met CNH wil. Het bedrijf profiteert wel van het feit dat het 33 procent van de omzet in groeimarkt Europa realiseert, en 20 procent in Zuid- Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.