Home

Achtergrond

Südzucker wat onder druk suikerprijs

Het aandeel Südzucker kwam deze week verder onder druk. De Duitse suikerverwerker lijdt deels onder de wat oplopende suikerprijs.

De Rabobank meldt dat de suikerrietoogst in het belangrijke Centrum-Zuiden van Brazilië zal tegenvallen. Tegelijk meldt persbureau Bloomberg dat de EU de import voor suiker via tenders verder wil openstellen vanwege een beperkte beschikbaarheid.
Het aandeel staat nu op 22 euro en komt van een niveau van 24 euro aan het begin van 2012. De Britse bank Barclays Capital handhaafde deze week een koersdoel van 21 euro. Analist Jane Gelfland ziet ondanks de prijsstijging van suiker weinig neerwaarts potentieel, maar denkt dat het Britse ABF mogelijk meer opwaarts potentieel heeft, omdat het van de suikerverwerkers in Europa de laagste kostprijs heeft.
De AEX kwam deze week op het hoogste niveau van 2012. Het optimisme kan deels worden verklaard uit de afwezigheid van nieuws over Griekenland, en het feit dat de meeste Amerikaanse banken met succes door een stresstest zijn gekomen. Leveranciers aan boeren profiteren bovendien van oplopende prijzen voor graan en soja. Met name de sojaprijs loopt in Chicago door tegenvallende oogsten in Zuid-Amerika bijzonder hard op. De trekkerbouwers wonnen daarom op de beurs deze week tussen de 3 en 5 procent.
Vleesconcerns zien door de oplopende gewasprijzen de voerkosten juist stijgen. Smithfield Foods en Tyson Foods konden daarom niet optimaal profiteren van de beursopleving. Het Braziliaanse JBS leverde woensdag zelfs 2,6 procent in. Het aandeel staat overigens 45 procent hoger dan de openingskoers van 2012. Het bedrijf maakte woensdag bekend een meerderheidsbelang in kippenslachter Pilgrim’s Pride te vergroten, waarmee JBS de markt laten weten het aandeel nog altijd ondergewaardeerd te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.