Home

Achtergrond

Rood vlees verhoogt risico op vervroegd overlijden

Boston – Het consumeren van rood vlees verhoogt het risico op vervroegd overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School onder 120.000 consumenten.

Elke vier jaar werd met behulp van vragenlijsten het dieet van de mannen en vrouwen vastgesteld. Van alle proefpersonen stierven er 23.926. 5.910 mensen overleden aan hart- en vaatziekten. 9.464 mensen overleden aan kanker. In beiden groepen zagen de onderzoekers een verband tussen verhoogde consumptie van rood vlees, en een verhoogd risico op overlijden.
Onder rood vlees wordt vlees verstaan dat afkomstig is van koe, varken en schaap. Het overlijdensrisico bij de consumptie van verwerkt rood vlees (zoals ham en salami) ligt een paar procent hoger dan bij de consumptie van onverwerkt rood vlees.
Het vervangen van dagelijks één portie (85 gram) rood vlees door bijvoorbeeld vis, kip of noten, verlaagt de kans op overlijden met 7 tot 19 procent, zo schatten de onderzoekers. Op basis van de onderzoeksgegevens concluderen de onderzoekers verder dat 9,3 procent van de mannen en 7,6 procent van de vrouwen die tijdens het onderzoek stierven nu nog in leven zouden zijn als zij minder dan 0,5 portie rood vlees per dag had gegeten.
De onderzoekers suggereren dat het verzadigde vet van rood vlees de oorzaak is van de toenemende kans op hartproblemen. Het natrium in verwerkt vlees zou de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Mede-auteur van het onderzoek is de wetenschapper Walt Willett die vorig jaar kritiek uitte op Wageningse onderzoekers die zich volgens hem schuldig maakten aan het verdraaien van onderzoeksresultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.