Home

Achtergrond

Rente daalt verder, olieprijs kan daling stoppen

De 3 maanden Euribor is gedaald tot 0,98 procent. Daarmee staat de rente nog altijd fors hoger dan het dieptepunt van 0,63 procent vroeg in het jaar 2010.

Op de markt wordt echter verwacht dat het rentetarief, vaak referentie bij bedrijfsleningen, volgende maand reeds 0,87 procent zal aantikken en later zal zakken richting 0,75 procent.
Analisten zien wel een bedreiging in de oplopende olieprijs (nu ruim boven de 120 dollar per vat), die de inflatie omhoog brengt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doelstelling de inflatie te beperken tot een niveau onder, maar vlakbij de 2 procent. Een hoge inflatie hakt in de koopkracht wanneer lonen niet in gelijk tempo mee stijgen. De ECB wil niettemin het liefst een rente vlakbij de 2 procent aanhouden omdat in de berekening van inflatie een relatief grote foutmarge wordt aangehouden en deflatie nog schadelijker wordt geacht dan inflatie. Deflatie kan er immers toe leiden dat consumenten hun aankopen uitstellen, speculerend op verder dalende prijzen.
In januari lag de inflatie vooral door hoge energiekosten op 2,7 procent. Vorig jaar kwam de inflatie ook uit op gemiddeld 2,7 procent en de ECB rekent voor 2012 op een inflatie van gemiddeld 2 procent. Normaliter verhoogt de ECB de leenkosten om de inflatie te bestrijden, maar nu lijkt dat niet opportuun. De ECB wil geen hogere rente rekenen omdat deze elkaar nog steeds onvoldoende vertrouwen. Zonder goedkoop krediet van de ECB rekenen ze elkaar hogere rentes, wat de kredietverlening door banken afremmen. Bovendien is ’duurder krediet’ in combinatie met gewenste versoberingsmaatregelen zoals loonmatiging voor de economie dodelijk. De ECB wil juist de rente verlagen. Als de olieprijs langdurig vlakbij de 120 dollar per vat blijft, bestaat het risico wel dat de euro in een langzamer tempo de rente verlaagt. Het Euribor-tarief zal in dat geval ook in een langzamer tempo dalen.

 

Prognose: rente daalt verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.