Home

Achtergrond

Prijs olie en gas blijvend hoog

Prijzen van olie en gas blijven op een hoog niveau. De olieprijs schommelde deze week rond de 125 dollar per vat olie.

De hoge prijs wordt veroorzaakt door de politieke spanningen rondom Syrië en Iran. Opluchting was er op de markt door de garanties van Saudi-Arabië om olieproductie op peil te houden. De wispelturige economische verwachtingen maakt dat de olieprijs weliswaar fluctueert maar zolang de spanningen blijven, zal olieprijs relatief hoog blijven.

Het gasprijscontract 2013 noteerde donderdag 28 cent per kuub. De gasprijs vertoonde al vanaf begin van het jaar een stijgende lijn. De gasprijs op de dagmarkt zit daar onder en is al geruime tijd stabiel tussen de 23 en 24 cent per kuub. Donderdag sloot de markt met 24 cent per kuub. Het milde weer zorgt voor een vrij lage prijs op de dagmarkt.

De elektramarkt blijft dalende. De baseloadprijs voor 2013 was donderdag 53 euro per MWh. De handel klaagt over weinig wind. De dagprijs elektra noteerde gisteren 48 euro per MWh en is vanwege lage windproductie deze week vrij stabiel en relatief hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.