Home

Achtergrond

Oliemarkt komt in beweging

De oliemarkt kwam deze week in begin omdat ook Frankrijk besloot de oliereserves aan te spreken.

De Verenigde Staten en Engeland deden dat al eerder. Dit had een prijsdalend effect. Gisteren daalde de prijs voor een vat ruwe Noordzeeolie naar 125 dollar per vat. Anderhalve euro lager dan eerder deze week. Toen piekte de prijs nog naar 126,7 dollar per vat.
Deze week schommelde de gasprijs tussen 22,5 en 24 cent per kuub. De hoge temperatuur veroorzaakte een daling, maar adviesbureau Nife verwacht dat de prijs wel weer gaat stijgen als volgende week de temperatuur normaliseert. Net als in 2011 is de competitie om vloeibaar aardgas (LNG) met Azië groot. In Japan draait nog altijd maar een van de 54 kernreactoren. Doordat Europa de competitie met Azië niet aankan wordt de winter 2012/2013 met een flinke risicopremie verhandeld. Dit zorgt ervoor dat de prijzen voor zomer 2012 ook stijgen. Op 1 april begint het vulseizoen van de gasvoorraden.

Of registreer je om te kunnen reageren.