Home

Achtergrond

Nog geen stijging rente in zicht

De Euribor 3 maanden is gedaald onder de 0,8 procent, het laagste niveau in 20 maanden.

Het tarief geldt voor banken onderling maar wordt vaak als maatstaf gebruikt bij leningen. Banken rekenen wel een risico-opslag op het tarief. Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) 3 biljoen euro in het financiële systeem pompte, is de Euribor 40 procent gezakt. De verwachting is dat de rente voorlopig blijft dalen. Dit is niet alleen positief voor ondernemers, maar ook een teken dat de economie er bijzonder zwak bij staat in de Eurozone.

De Eurozone-crisis is nog verre van voorbij: Spanje heeft een veel groter begrotingstekort dan verwacht, in Nederland blijft een bezuinigingenpakket uit en in Frankrijk dreigt een president te worden gekozen die Europese afspraken over de euro deels wil heronderhandelen. Daarom wordt niet verwacht dat de ECB de rente richting banken zal verhogen. Mogelijk wordt de rente zelfs verlaagd.

 

Prognose: rente daalt langzaam door.

Of registreer je om te kunnen reageren.