Home

Achtergrond

Markt voor duurzame energie gegroeid tot 246 miljard euro

New York – De markt voor zonne-energie, windenergie en biobrandstoffen is in 2011 met ruim 30 procent gegroeid tot 246 miljard dollar (188,3 miljard euro) waard. Dat meldt onderzoeksfirma Clean Edge. De investeringssom in de branche steeg op jaarbasis 5 procent tot 260 miljard dollar (199 miljard euro).


De markt voor biobrandstoffen groeide 47 procent tot 83 miljard dollar (63,4 miljard euro). De markt voor zonne-energie groeide 29 procent tot 91,6 miljard dollar (70 miljard euro) en de markt voor windenergie met 18 procent tot 71,5 miljard dollar (54,7 miljard euro).
De scherpe groei van de biobrandstoffensector wordt vooral verklaard uit hogere prijzen en slechts in beperkte mate door grotere volumes. Het grootste verkochte volume biobrandstoffen betreft bio-ethanol, dat vooral uit mais en suikerriet wordt gewonnen. De biodieselmarkt is goeddeels ingestort.
De groei van zonne-energie kan volgens Clean Edge worden verklaard uit de 40 procent gedaalde prijs voor zonnepanelen. Net als in 2010 wist zonne-energie meer investeerders te trekken dan windenergie. Het grootste project nu is een Japanse zonne-energie-installatie met een capaciteit van 50 MW, waarbij Toshiba en Mitsui zijn betrokken.
De markt kan nog verder aantrekken doordat Japan vanwege de kernramp in Fukushima zo’n 30 procent van zijn nucleaire energie wil vervangen met hernieuwbare energie. Tevens hebben Duitsland en Zwitserland besloten nucleaire energie af te bouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.