Home

Achtergrond

Energiemarkt nauwelijks in beweging

De olie- en gasmarkt zijn de afgelopen week nauwelijks in beweging geweest.

De prijs van ruwe olie blijft hangen tussen de 122 en 123 dollar per vat. Deze hoge prijs blijft doorwerken op de ontwikkeling van de gasprijs. De contractprijzen voor 2013 en 2014 liggen rond 26,5 cent per kuub. De prijs op de dagmarkt zweeft tussen de 23 en 24 cent per kuub.
De olieprijs en daarmee de gasprijs blijven zo hoog omdat de spanning rondom Iran aanhoudt. Ook is de aanvoer van LNG naar het Verenigd Koninkrijk niet uitgebreid ten opzichte van vorige week. De zorg over de krappe aanvoer en concurrentie vanuit Azië blijft en houdt de prijzen hoog.
De elektramarkt is wel meer in beweging geweest de afgelopen week. De Europese politiek heeft zich voorgenomen om 1,4 miljard aan CO2-emissierechten niet uit te geven. Ze wil daarmee de duurzaamheid stimuleren. Een recht staat voor een ton CO2-uitstoot. Dit voornemen werkt door op de elektramarkt. De baseload-prijs 2013 liep halverwege de week op naar 54 euro MWh, maar zakte gisteren naar ruim 53 euro MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.