Home

Achtergrond

JBS op beurs gestraft voor hoge schulden

Het aandeel van JBS is sinds vorige week 8,2 procent gedaald. De schade is vooral vorige week donderdag opgelopen.

Het aandeel verloor toen in één handelsdag 7 procent aan waarde, waarmee de grootste eendaagse daling sinds 2 januari is neergezet. De Braziliaanse slachter rapporteerde tegenvallende kwartaalcijfers. Gestegen voerkosten hebben marges bij pluimveeslachter Pilgrim’s Pride, een Amerikaanse dochter van JBS, tot vrijwel nul teruggebracht.

JBS-topman Wesley Batista belooft beterschap en een lager investeringspeil voor 2012, maar analisten zijn niet gerust. De kredietwaardigheidsoordelen van JBS zijn matig te noemen en zelfs het afstoten van het zuivelonderdeel en het aanstellen van een voormalige centrale bankier in de top van het bedrijf zal dit volgens doemdenkers niet helpen verbeteren. Vrijwel alle banken adviseren voor het aandeel vasthouden dan wel verkopen.

Voor de komende dagen is met name de grondstoffenmarkt van belang voor  de richting van de aandelen van JBS en concurrent-vleesconcerns als Smithfield Foods en Tyson Foods, die hun koers op de beurs overigens veel minder scherp zagen dalen. Zowel Smithfield Foods als Tyson Foods deden de laatste jaren minder overnames dan hun Braziliaanse collega’s, maar hebben ook een matig kredietoordeel.

De prijs van granen en oliezaden bepaalt de voerprijs, voor vleesbedrijven de grootste kostenpost. In december nog verwachtten analisten een dalende graanprijs voor 2012, maar nu is deze voorspelling allerminst zeker. Vorige week stegen de termijnnoteringen van tarwe, mais en soja vooral door berichten dat de vorst in februari in Europa meer schade heeft aangericht aan wintergraan dan begin maart werd geschat. Nu wacht de markt op de publicatie van areaalcijfers door het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.