Home

Achtergrond

Faillissement Griekenland boven markt

De stemming op internationale beurzen is door onzekerheid over een deal tussen Griekenland en private investeerders weinig vreugdevol te noemen.

Bedrijven die productiemiddelen leveren aan boeren zien bovendien de graanprijs dalen. Hun klantenkring verliest dus koopkracht. Dat is ook zichtbaar bij trekkerbouwers. Case New Holland verloor op weekbasis een forse 8 procent, Agco 5,6 procent en John Deere 4,5 procent.
Het nieuws dat John Deere met nieuwe motoren komt die milieuvriendelijker zijn dan de huidige EGR-motoren, wordt lauw ontvangen. Volgens financieel dienstverlener Morningstar kondigde het bedrijf uit Illinois al in 2010 aan dat de EGR-motoren nooit aan nieuwe emissieregels, die ingaan in 2014, kunnen voldoen. Morningstat handhaaft daarom ondanks de tamtam van John Deere een ”fair value” voor het aandeel van 87 dollar.
John Deere noteert overigens momenteel 79 dollar en stond op 10 februari voor het laatst op 87 dollar. In de laatste 12 maanden raakte het aandeel een record van 99 dollar (maart 2011) en een dieptepunt van 67 dollar aan. Het aandeel heeft veel terrein verloren door de graanmarkt en crisis in de Amerikaanse bouwsector. Ook de gebrekkige verkopen van bepaalde series trekkers, die nu vervangen zijn, hielp de verkopen niet. De graanramingen van de USDA op vrijdag kunnen het aandeel richting geven.
JBS profiteert als vleesbedrijf juist van druk op de graanmarkten. Het aandeel is sinds oktober 2011 in waarde verdubbeld. JBS maakte eerder bekend een zuivelonderdeel naar de beurs te brengen en kippenslachter Pilgrim’s Pride te reorganiseren en lift mee op cijfers voor branchegenoot Marfrig. De grootste invloed nu heeft de aanstelling van Henrique Meirelles, de oud-voorzitter van de Braziliaanse centrale bank, als voorzitter van de holding.

Of registreer je om te kunnen reageren.