Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde, uitzicht op daling blijft

Ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de waarde van de euro gestegen tot het hoogste niveau in twee weken.

Ook tegenover het Britse pond won de euro de laatste weken aan waarde. De euro profiteert van sterk Duits herstel en de goedkeuring van een Europees reddingsplan voor Griekenland door het Griekse parlement. De grote drie banken gaan uit van een lichte daling van de huidige koers van de euro tot een niveau tussen de 1,20 en 1,25 dollar.

Twee factoren kunnen de voor de handel zeer belangrijke koers van de euro sterk beïnvloeden. Het ING Economisch Bureau is er van overtuigd dat Portugal, na Griekenland, ook een nieuw reddingspakket nodig heeft. Voor Griekenland zal volgens de marktvorsers in Amsterdam een derde keer de beurs moeten worden getrokken. Europese banken hebben volgens de Amerikaanse centrale bankier Ben Bernanke hierdoor ook toegang tot meer goedkoop kapitaal nodig.

De vrees groeit ook dat in veel economieën, eigenlijk alle behalve Duitsland, door nieuwe series bezuinigingen de recessie zal worden verlengd. Daarnaast berekenen analisten dat met het huidige olieprijsniveau de economische groei met 0,25 procentpunt zal worden beperkt. Voor de Nederlandse economie betekent dit gegeven dat de krimp nog pijnlijker zal zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal in deze visie dus meer geld in omloop moeten brengen. Het in omloop brengen van geld is vooral virtueel om de balansen op te poetsen, maar als partijen uiteindelijk het geld gedwongen zijn uit te geven in een noodsituatie, keldert de waarde van de euro. Tevens zal de ECB om economisch herstel te bevorderen de rente die het berekent aan banken ofwel gelijk moeten houden op 1 procent, dan wel verlagen tot 0,75 procent. Lage leenkosten voor banken resulteren in de regel tot lagere leenkosten voor consumenten, met als gevolg dat dus meer euro’s in omloop komen en de koers daalt.

 

Prognose: stabiele koers euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.