Home

Achtergrond

Euro lijkt ondanks Griekse zorgen waardevast

Griekenland moet periodiek met schuldeisers en overheden een deal sluiten over schuldsanering en hervormingen, maar het lijkt de euro niet te deren.

Ook de geldverstrekking van de Europese Centrale Bank aan private banken vorige week (530 miljard euro) en in december (489 miljard euro) heeft geen invloed. Het betreft virtueel geld dat wordt gebruikt om balansen te versterken en zolang de banken het geld niet uitlenen aan personen of bedrijven is het risico op inflatie zeer beperkt.

De euro daalde deze week licht in waarde. Een euro is nu 1,31 dollar waard tegen 1,34 dollar een week eerder. De euro noteert een waarde van 0,83 Britse pond, tegen 0,84 pond een week eerder. De daling is beperkt en de euro kan volgens analisten bij een deal over de Griekse schulden weer richting 1,35 dollar stijgen, al wordt op langere termijn een koers van 1,25 dollar verwacht. De euro blijft dus vooralsnog een harde munt.

Voor exporteurs kan dit slecht nieuws zijn, maar het is goed nieuws voor bijvoorbeeld bedrijven die op internationale termijnmarkten graan of soja inkopen, waarbij in Nederland kan worden gedacht aan Cefetra of Agrifirm. Bovendien wordt de hoge olieprijs, toch een gevaar voor economische groei maar ook de marges in de agribusiness en het loonwerk specifiek, enigszins verzacht door een sterke Europese munt.

De ECB besluit de rente die het berekend aan banken voorlopig te handhaven op 1 procent. Volgens een opiniepeiling van financieel dienstverlener Bloomberg houdt de ECB de rente gelijk tot het derde kwartaal van 2013. Graag zou ECB-voorzitter Mario Draghi de rente verlagen om de economie te stimuleren, maar de rente komt in 2012 net als vorig jaar boven het gestelde doel van een inflatie onder maar dichtbij de 2 procent. In Nederland bedroeg de inflatie in februari dit jaar 2,5 procent, aldus het CBS. Ook in januari lag de inflatie op 2,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.