Home

Achtergrond

Beurzen in mineur

Beurzen hikken aan tegen oplopende begrotingstekorten in de Eurozone en groeivertraging in opkomende economieën.

Bedrijven hoeven in Nederland in 2012 ook niet te rekenen op een duidelijke verbetering van het consumentenvertrouwen, meldde Rabobank donderdag bovendien. Vorige week trok de Nederlands-Britse producent van levensmiddelen samen met Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, de AEX omlaag.
Investeerders pakten vermoedelijk hun winst: Unilever was over 2011 het sterkst presterende aandeel op de Amsterdamse beurs.
Deze week zette de neergang door. Het aandeel staat nu net onder de 25 euro, terwijl het jaar is aangevangen met een koers van 27 euro. Investeerders vrezen dat bedrijven dichtbij de consument terrein zullen inleveren. De gezaghebbende zakenbank Morgan Stanley schreef onlangs dat levensmiddelengigant Procter & Gamble een prijzenoorlog wil starten. Om de voor prijsverlagingen nodige kosten te besparen worden door het Amerikaanse bedrijf meer dan vijduizend mensen ontslagen. De consument blijft eten maar de tak van Unilever die verzorgingsproducten maakt, waaronder het merk Dove, kan direct geraakt worden.
Financieel dienstverlener Liberum Capital denkt dat met Unilever niet direct grote koerswinsten zijn te behalen, maar analisten wijzen op het stevige dividend dat Unilever vaak uitkeert. Ook John Deere deed zijn reputatie op dividendgebied deze week eer aan door het dividend voor gewone aandelen, uit te keren in mei, te verhogen naar 46 dollarcent. Het is sinds 2004 de tiende keer dat de trekkerbouwer uit Illinois een hoger dan eerder aangekondigd dividend zal uitkeren. Hoewel het aandeel John Deere in 2012 zo’n 10 procent aan waarde won, staat het aandeel sinds half februari onder druk nadat het een tegenvallende groei in het laatste kwartaal rapporteerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.