Home

Achtergrond

Aanbod olie verkeerd ingeschat

De VS en de EU hebben het beschikbare aanbod aan extra olie bij een boycot van Iran zeer slecht ingeschat, meldt Nife Energieadvies.

Saoedi-Arabië blijkt zijn extra productiecapaciteit sterk overdreven te hebben. De veronderstelde hoge voorraden in de VS zijn er wel, maar niet beschikbaar vanwege transportproblemen. Omdat het aanbod van olie hierdoor wankel is, is het evenwicht in de markt zoek. Dit resulteert in sterk stijgende olieprijzen.
De aanhoudende olieprijzen houden alle termijncontracten voor gas in hun greep. Dit in combinatie met de nog steeds magere LNG-aanvoer vanwege de concurrentie met Azië. ’Contract 2013’ kost 27 cent per kuub. Op de dagmarkt blijft de prijs stabiel tussen de 23 en 24 cent per kuub.
Op de elektramarkt wordt vooral naar de markten gekeken van gas-, kolen- en emissiemarkt. De kolenmarkt kwam de afgelopen week naar beneden, omdat grote voorraden de aantrekkende vraag overschaduwen.

Op de dagmarkten elektra bleef de prijs vrij stabiel en deze bleef donderdag steken op een 47 euro per MWh. De emissierechtenmarkt liet afgelopen week een min te zien. De prijs van CO2 lag tussen de 9 en 10 euro per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.