Home

Achtergrond

Aanbod bepaalt olie- en gasprijs

De prijsontwikkelingen worden ook deze week niet bepaald door de vraag.

De vraag naar olie is nog altijd onder invloed van de moeilijke economische tijden. De vraag naar gas is met het intredende voorjaar en relatief hoge temperaturen heel bescheiden en fysieke vraag naar kolen is er zo goed als niet, meldt adviesbureau Nife. De gasprijzen blijven daarom ook deze week op een niveau tussen de 24 en 25 cent per kuub. Contractprijs 2013 is nog steeds behoorlijk aan de prijs, namelijk 27,5 cent per kuub. Onder invloed van de LNG zou de dagmarktprijs voor gas iets kunnen gaan dalen.

Ook aan de aanbodkant is de afgelopen week weinig veranderd. Het kolenaanbod blijft groot maar veel effect op de prijs had dit niet en bleef hangen rond 113 dollar per ton. De komende week zal de aanbodkant weer het sterkst wegen in de verwachting. Met een dreigende vrijgave van oliereserves zal de olieprijs rond de 125 dollar per vat blijven hangen. De elektriciteitshandel lijkt vooral andere markten te volgen en laat een vlak prijsverloop zien. Contract 2013 kost 53 euro/MWh baseloadprijs. De elektraprijs op de dagmarkt kost 47 à 50 euro/MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.