Home

Achtergrond

ABN Amro: Euribor naar 0,7 procent

De 3 maanden Euribor, vaak referentie bij leningen, zakt richting 0,8 procent.

Onder normale economische omstandigheden ligt het renteniveau eerder tussen de 3 en 4 procent en een lage rente is dan ook vooral een teken van een zwakke economie. ABN Amro voorziet een daling tot 0,7 procent in de komende drie maanden, waarna het niveau weer langzaam zal stijgen tot 1 procent. ING Economisch Bureau gaat uit van een daling tot 0,8 procent en pas een stijging tot 1 procent in het eerste kwartaal van 2013.

Het renteverloop hangt samen met de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB). ING en ABN Amro gaan beiden voor de komende kwartalen uit van een inflatie ruim boven de 2 procent, wat betekent dat de leenkosten voor banken als de economie weer wat aantrekt, zal opvoeren. Ook de rente voor bedrijven, die door risico-opslagen overigens niet volledig meedaalt met de Euribor, zal daarna stijgen.

 

Prognose: verdere daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.