Home

Achtergrond

Warmte knabbelt aan twee kanten aan vorst in de grond

Wageningen - Tijdens de afgelopen vorstperiode kan de vorst wel tot 20 centimeter diep in de grond doorgedrongen zijn.

Op grasland en onder sneeuw is de vorst minder diep doorgedrongen dan op kaal bouwland. Onderzoekers van de Leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit en Researchcentrum houden de bodemtemperatuur onder gras en kale bodem op twee lokaties in Wageningen voortdurend in de gaten. Daarbij worden temperaturen gemeten tot anderhalve meter diepte.


Op anderhalve meter is de temperatuur ongeveer constant op 8 graden. Op een diepte van 5 en 10 centimeter liep de temperatuur in de periode van 14.00 uur zondagmiddag tot 14.00 uur maandagmiddag ongeveer een halve graad op tot net onder het vriespunt. Op 20 centimeter diepte was de temperatuur net boven 0 graden Celsius.
Onder gras is de temperatuur op 20 centimeter diepte een graadje hoger dan onder kale grond. Op 10 centimeter diepte onder gras was de temperatuur gisteren constant op het vriespunt. Op 5 centimeter diepte liep de temperatuur in een etmaal ongeveer een halve graad op.


De opwarming van de grond komt enerzijds door de luchttemperatuur, en anderzijds door de aardwarmte. Vooral neerslag en wind kunnen de bodemtemperatuur sneller doen oplopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.