Home

Achtergrond

Vorst nog week in de grond

Wageningen - De vorst zal in grote delen van het land nog zeker een week in de grond zitten. Dat verwacht Meteo Consult.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert extra op illegaal uitrijden van mest. Vorst in de grond is een van de beperkingen die geldt bij het uitrijden van mest. Op bevroren grond mag geen mest worden uitgereden. Volgens Meteo Consult zal in het westen van het land, langs de kust in het komend weekeinde de vorst uit de grond verdwenen zijn. Maar op andere gebieden kan het nog wel anderhalve week duren.


Op bouwland is de vorst wel 15 centimeter in de grond, terwijl het op grasland tot ongeveer 10 centimeter diep is gegaan. Bij de huidige temperaturen kan de bovenlaag van 5 centimeter redelijk snel ontdooien, maar de laag daaronder blijft langer bevroren. De diepte van de vorst hangt ook af van het sneeuwdek dat tijdens de vorst op het land lag.


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert extra op illegaal uitrijden. Een woordvoerder zegt dat extra mensen worden ingezet om te controleren op illegaal uitrijden van mest. De controles worden zowel uitgevoerd aan de hand van tips, maar ook op basis van inschattingen van regio’s waar meer risico op overtredingen verwacht wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.