Home

Achtergrond

Vleesbedrijven krijgen wind in de zeilen

JBS staat als snelste groeier voor haar aandeelwaarde bovenaan de lijst met geselecteerde beursfondsen in de Boerderij Vandaag index. De waarde van het grootste vleesbedrijf (uit Brazilië) steeg 7 procent.

De koersstijging lijkt niet langer toe te schrijven aan berichten vorige week over mogelijke overname-acties. Het bedrijf liet stellig weten op dit moment over geen enkele overname te onderhandelen. Die stelling moest wel ingenomen worden, omdat analisten hun koopadvies bijstelden vanwege de risico’s van de vleeshandel.

De koersstijging lijkt wel deels ingegeven door aantrekkende prijzen op de internationale varkensvleesmarkt. Dat verklaart ook de koersstijging bij Smithfield. Met stijgende prijzen zijn hogere marges mogelijk, is de verwachting. Dat betekent ook meer winst en omzet.

Voor Unilever wordt 2012 een moeizaam jaar. De koersdaling deze week lijkt een voorschot te nemen op de positie van het bedrijf dit jaar. Analisten zien problemen voor het bedrijf dat vorig jaar de omzet nog zag stijgen door prijsverhogingen door te voeren. Die strategie is niet houdbaar, zeker niet met stijgende inkoopprijzen voor grondstoffen. Unilever haalt een derde van de omzet uit voeding en daar is marge maken heilig. Dat lukt steeds moeilijker op markten waar consumenten gevoeliger zijn voor goedkopere merken en de productiekosten nog alleen stijgen.

Grootste daler op de lijst met agrobedrijven is Monsanto. Het bedrijf kwam deze week negatief in het nieuws, nadat biologische boeren in de Verenigde Staten een rechtszaak waren gestart. De zaak draait om het Monsanto-beleid om boeren voor de rechter te slepen als gemodificeerde planten worden aangetroffen op de bedrijven. De boeren stellen dat Monsanto juist aansprakelijk gehouden moet worden bij besmetting van de biologische productie.

Trekkerbouwers bleven deze week allemaal in de plus.

Of registreer je om te kunnen reageren.