Home

Achtergrond

Uienprijswijzigingen blijven marginaal

De Nederlandse uienprijzen wijzigen momenteel slechts fractioneel.

In Goes ging er van de onderkant twee kwartjes af. Middenmeer hield de noteringen vast op het minimale niveau van € 0,25 tot € 1,25. Emmeloord zag het donderdag allemaal wat optimistischer, als je dat woord nog mag gebruiken in verband met uien van de Nederlandse oogst 2011. De bovenkant van de notering kwam een kwartje hoger, op € 1,50. Dat is voorwaar nog geen weelde.

In de buitenlandse afzet is Afrika voor een groot deel afgehaakt, men put daar nu uit lokale aanvoer. Rusland is ook nauwelijks aan de markt. De lage prijzen wereldwijd komen tot uiting in baalprijzen voor Nederlandse ui van € 3,50 tot, voor de echt betere kwaliteit, € 5,25. Dat doet ook geen goed aan de telersprijzen hier.

Het desastreuze prijsniveau is volgens bureau Uien.info de oorzaak van groeiende belangstelling voor rode uien zaad. De rode ui in de sortering 60% grof doet momenteel een stabiele prijs van € 6,00 tot € 10.00. In de minder grove sortering zakte de prijs iets. Het hogere prijspeil van de rode heeft echter als oorzaak de grote hoeveelheden die wegens kwaliteitsbederf al kort na de rooiperiode zijn afgevoerd als onverkoopbaar. Rode uien zijn dan ook lastig te telen, erg schimmelgevoelig.

Prognose: blijvend laag

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.