Home

Achtergrond laatste update:15 feb 2012

Rustige markt ruwvoer en bijproducten

De ergste kou is uit de lucht, ook letterlijk, zodat de aanvoer van bierbostel van de brouwerijen weer normaal op gang komt.

Dat betekent in dit geval flinke beschikbaarheid. De afname door de melkveehouderij is de afgelopen week maar mondjesmaat geweest, vooral uit praktische overwegingen. Het prijsniveau is sinds november aanzienlijk verbeterd voor de melkveehouder. Stond de marktprijs destijds nog op 114 procent van de voederwaardeprijs, hij is nu beneden 100 procent gekomen. Per ton wordt in het noorden van het land circa € 47,00 betaald. In het Zuiden is dat traditioneel veel (€ 3,50 tot € 4,00) minder. Voor melkveehouders diep in het Zuiden kan het lonen eens in België te shoppen. De ‘draf’ is daar ruim voorradig, bij een kleine vraag.

Prijstechnisch gezien is er verder weinig beweging in vochtrijke krachtvoeders. De aardappelpersvezels blijven op een prijsniveau van € 30,00 per ton. Afleveren bij boeren is door de vorst flink bemoeilijkt. ingekuilde snijmais is vanwege geringe vraag maar matig afgeleverd, hoofdzakelijk bij kalvermesters, de prijs hangt rond € 58,00 per ton. Stro, veelal import uit Frankrijk en Spanje, is redelijk beschikbaar. Blank tarwestro kost € 170 per ton. Stroprijzen zijn stabiel. Hooi blijft schaars.

Prognose: onveranderde prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.