Home

Achtergrond laatste update:8 mrt 2012

Renteverlaging ECB mogelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet de rente die het aan banken berekent als het belangrijkste instrument om de crisis te bezweren, verklaarde ECB-bestuurder Erkki Liikanen tegenover The Financial Times.

Tegelijk verklaart de ECB op basis van een enquête dat marktvorsers voor de Eurozone nu een economische krimp van 0,1 procent verwacht, terwijl voorheen werd gerekend op geringe groei. De Euribor 3 maanden bereikt inmiddels de 1 procent, hetzelfde percentage als de ECB-rente. Als de ECB de rente vanwege de economische neergang verder snijdt, kan ook de Euribor, vaak referentie bij leningen, diep onder de 1 procent zakken. De ECB verlaagt normaliter alleen bij een inflatie onder maar dichtbij de 2 procent. De inflatie lijkt de komende maanden volgens bankiers in de buurt van de 1,8 procent te blijven.
De Griekse strubbelingen betekenen wel dat banken een risico-opslag blijven rekenen.
Prognose: rentedaling

Of registreer je om te kunnen reageren.