Home

Achtergrond

Rentabiliteit blankvleesproductie in de knel door dure zuivel

In de vleeskalverhouderij daalt de productie van blank kalfsvlees snel ten gunste van jong-rosévlees. Niet om een beter welzijn of extra vleeskwaliteit, maar om de productiekosten.

De grote integraties in de vleeskalversector hebben een moeizaam jaar achter de rug en draaien nu met verlies. Dit komt vooral door de slechte marge-ontwikkeling bij de blankvleesproductie. De productie van jong-rosékalfsvlees is nog wel rendabel.

Reden is dat hiervoor niet zo veel van de erg duur geworden zuivelgrondstoffen nodig zijn. Dit in tegenstelling tot de blankvlees­productie. Daarom heeft vleeskalverintegratie VanDrie vorig jaar geprobeerd het roer stevig om te gooien. Naar schatting behoort nu zo’n 30 procent van de daar geslachte kalveren tot het (jong) rosésegment. Zelfs de blankvleesintegratie bij uitstek, Denkavit, waagt zich in het segment van de jonge rosés. Zij het op bescheiden schaal.

De druk om bij te sturen, wordt al enkele jaren gevoeld. Het blijkt ook uit de tot nu toe gepubliceerde jaarcijfers. Dat is weliswaar over 2010, want de integraties geven hun zakelijke resultaten niet graag bloot aan de publiciteit. Daarom worden de cijfers vaak net binnen de wettelijk voorgeschreven termijn bekendgemaakt.

Uit deze cijfers blijkt dat integratie Denkavit het netto-resultaat in 2010 zag halveren bij een ruim 4 procent hogere netto-omzet. De grondstofkosten stegen met ongeveer 13 procent. Bij de Pali-groep, dat wel sterk is in jonge rosékalveren maar ook nog een substantieel aandeel blanke vleeskalveren heeft, liep ook de netto-winst terug bij een hogere omzet. Bij mengvoerproducent Gebroeders Fuite, dat veel voer voor de rosémesterij produceert en dat zelf ook veel rosékalveren afmest, gingen zowel de omzet als de winst terug.

Op de cijfers van de grootste speler, VanDrie, is nog het wachten, maar wel zijn de resultaten bekend van het in 2011 overgenomen Alpuro. Dat zag de omzet in 2010 met 8 procent stijgen, maar de winst met 76 procent dalen van 11 naar 2,6 miljoen euro. Vooral de sterk gestegen weipoederprijs hakt in de resultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.