Home

Achtergrond

Ondanks vorst nog rustige peenhandel

In Duitsland loopt de afzet van peen niet echt slecht. In Rijnland-Pfalz worden op dit moment wortelen uit Nederland geïmporteerd, daarnaast ligt een aantal hectares afgedekt onder vliesdoek nog in het veld. Met het oog op de strenge vorst van de afgelopen dagen en de komende week wordt daar wel voor de kwaliteit gevreesd.

Met uitzondering van wat meldingen hier en daar van problemen met bruine punten is de gemiddelde kwaliteit van de Duitse peen goed. De prijs staat er op ongeveer € 17 tot € 19 voor peen van conventionele teelt en € 27 tot € 29 voor biologische. De prijs zou eigenlijk nu moeten stijgen, maar doet dit niet. Een veel gehoord argument is dat de andere wintergroenten (uien, kool) zo goedkoop zijn dat bij hoger prijspeil de wortelen uit de markt geprijsd worden.

Voor de afzet van Nederlandse peen in vooral Oost-Europa geldt dat de vorst (al vriest het daar al langer en strenger dan hier) vrij laat is ingezet, zodat men er meer peen uit eigen productie heeft kunnen oogsten. Dat geldt ook voor andere bewaargroenten (kool, ui, knolselderij). Al gaan er nu meer tonnen naar Rusland, het is een voor de tijd van het jaar slechts kabbelende markt.

Prognose: prijshoudend

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.