Home

Achtergrond

Olieprijs trekt gasprijs mee

De olieprijs is nog verder doorgestegen deze week naar 123 dollar per vat Noordzeeolie.

De reden voor de als maar doorstijgende olieprijs is de spanning rond Iran. Inmiddels hebben ook beleggers van buiten de oliemarkt zich gemeld als kopende partij. Door deze extra vraag naar olie worden de olieprijzen verder opgevoerd. Hoewel de olie- en gasmarkt zo goed als ontkoppeld waren, heeft de hoge olieprijs nu toch zijn weerslag op de gasprijs. Deze week vertoonde de gasprijs ook een structurele stijging en een kuub kostte gisteren tussen de 23 en 24 cent op de gasmarkt.
De stijging op de gasmarkt wordt ook veroorzaakt door de zorg die er is over de aanvoer van gas naar Engeland. Omdat er meer vraag is naar gas uit Azië varen er minder LNG-schepen op Engeland. De stijgende vraag vanuit Azië geeft onrust op de dagmarkt en doet de prijs ook oplopen. De prijs voor elektra is 48 euro per MWh baseload en contract € 2013 53, per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.