Home

Achtergrond

Olie op hoogste niveau 2012

De prijs voor een vat Noordzeeolie is opgelopen tot bijna 119 dollar (91,50 euro) per vat (159 liter), het hoogste niveau van 2012.

Twee onzekere factoren hebben de komende dagen invloed: uitstel van een Griekse schuldendeal met onder meer Duitsland en Nederland wordt gezien als een grotere kans op economisch ontij, en dus als een signaal dat de vraag naar olie zal dalen. Daar staan conflicterende berichten over een gehele of gedeeltelijke Iraanse leveringstop naar bepaalde landen, waaronder Nederland, tegenover.
LTO Commerce verhandelde donderdag rode diesel voor 103,63 euro bij een storting van 500 tot 1499 liter, zo’n 3 euro boven het niveau een maand geleden. Anders dan de oliemarkt staat de gas- en elektramarkt nadrukkelijk in het teken van het koude weer. De spotmarkt voor gas liep eind vorige week op en deze week is de stijging terug te zien ook op de termijnmarkten. Elektra staat op bijna 65 euro per MwH op piekmomenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.