Home

Achtergrond

Kou houdt energieprijzen hoog

De gasprijs steeg deze week flink door. Kostte maandag een kuub gas nog 23 cent; donderdag piekte de gasprijs op de dagmarkt naar 29 cent per kuub.

De aanhoudende kou is de reden van de stijging, ondanks dat de gasvoorraden nog vol zitten. De maandcontracten worden meegetrokken met de prijsstijging op de dagmarkt. Een maandcontract voor maart kost ruim 24 cent per kuub. Contract 2013 is opgelopen van 25 cent naar 26,8 cent per kuub.

De electrikiteitprijs beweegt ook mee opwaarts, al stijgt deze minder snel dan de gasprijs. In diverse landen waaronder Duitsland en Frankrijk wordt veel elektriciteit gebruikt voor de productieprocessen. Vanuit deze regio’s is veel vraag. De voorspelling van een windluwe periode werkt ook prijsopdrijvend. Donderdag stond de baseloadprijs op 63 euro per MWh. Dat is een prijsstijging van ongeveer 20 euro per MWh ten opzichte van twee weken geleden.

De olieprijs blijft onverminderd hoog. De blijvende onzekerheid over Iran houdt de markt in haar greep, ondanks dat de VS deze week liet weten dat de olievoorraden groter zijn dan gedacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.