Home

Achtergrond 1 reactie

Korte rente daalt verder

De rente voor kortlopende leningen is opnieuw gedaald. De driemaands euribor is onder de 1,30 procent beland, de laagste stand in bijna een jaar. Twee oorzaken daarvoor blijven de afgenomen risicopremies in leningen tussen banken en de hoge liquiditeit in de geldmarkt.

Die afname van risicopremies is toe te schrijven aan iets positievere verwachtingen op de markt. Ook de daling van de inflatie heeft een verlagend effect gehad op de korte rente.

De ECB stelde deze week een nieuwe bankencrisis te hebben afgewend met haar leenfaciliteit naar banken. Banken zullen naar verwachting in groten getale gebruik blijven maken van de 3-jaars leenfaciliteit van de ECB. Deze heeft bestendiging van dat beleid aangekondigd, waardoor de liquiditeit van banken verder kan toenemen en de korte rente nog verder kan dalen. Of dat ook voor bedrijven geldt, is nog te bezien. Banken zijn strikt in het kredietbeleid.

Prognose: daling korte rente.

Eén reactie

  • no-profile-image

    is dit bericht 1 maand te laat?
    de 3-maands euribor staat sinds 6 januari al onder de 1,3 procent.
    Momenteel staat hij al op de 1,103 procent bijna het niveau van vorig jaar (qua laagste stand)
    voor de echte geinterreseerden zie link naar dnb (de nederlandse bank) http://www.statistics.dnb.nl/index.cgi?lang=nl&todo=Rentes

Of registreer je om te kunnen reageren.