Home

Achtergrond

Kalme vraag naar nuchtere kalveren

Na een flinke plus vorige week zijn de kalvernoteringen in Purmerend deze week in rustiger vaarwater beland. De verhoging toen lijkt ook meer op een prijscorrectie dan op een weerspiegeling van de vraag in de markt.

Op het moment dat integraties besluiten om een groter deel van hun stallen leeg te laten staan en ze minder kalveren aanvoeren is het niet logisch dat de prijzen voor nuka’s stijgen. Temeer omdat de veemarkt in Leeuwarden een dag later een prijsdaling liet zien en de veehandelsnotering stabiel bleef. Wat zichtbaar is, is dat de nuka-noteringen meer naar elkaar toe zijn getrokken.

Een geluk voor de veehouders is dat de notering gezien de situatie in de vleeskalverhouderij nog altijd aan de hoge kant is. De integraties draaien met verlies en een einde aan die situatie lijkt nog niet in zicht. De prijzen voor zuivelgrondstoffen zijn stabiel of, voor de kalverhouderij op zijn best, licht dalend. Te licht echter om zoden aan de dijk te zetten.

De integraties proberen op deze situatie in te spelen met extra en extra lange leegstand en door zo veel mogelijk om te schakelen naar de productie van jonge rosé-kalveren. Dat laatste is op zich overigens niet slecht voor de melkveehouderij. Kalveren voor de rosé-productie brengen doorgaans iets meer op.

Prognose: stabiele tot licht dalende prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.