Home

Achtergrond laatste update:14 feb 2012

Geen koudegrens!

De Noorse hondenrace Femundløpet gaat van start, met afstanden van wel 400 en 600 kilometer

Niet alleen in Nederland slaat de kou toe, ook Noorwegen kent de winter. Het is hier een heel normale winter, met een lekkere laag sneeuw van een kleine meter, en temperaturen een flink stuk onder nul. Maar daar waar Nederland stil staat, gaat hier juist een van de grootste sportevenementen van start: de hondenrace Femundløpet, met afstanden van 400 en 600 kilometer. En de organisatie kondigt stoer en trots aan: geen koudegrens!

 

Afzien

De eerste nacht met temperaturen rond de min 40 was dan ook afzien. Een musher (hondendrijver) vertelde in een interview dat hij de mobiel wel hoorde, maar niet kon opnemen. Hij kon zijn handen namelijk niet echt niet uit zijn wanten halen. Het resultaat zou bevroren vingers en schade aan de dieren zijn. Vooral de mannetjeshonden ondervonden problemen van de vorst, specifiek aan de geslachtsorganen. Na de checkpoint moesten de spannen dus verder met ingepakte zaakjes, aldus de dierenartsen.

 

Prijskaartje

De race komt langs ons dorp. Twee dorpsgenoten doen mee en iedereen leeft met ze mee. In Noorwegen is hundekjøring oftewel mushing (hondenracen) geen zeldzame sport. Zowel in de zomer als in de winter kan er getraind worden: in de zomer met ATV, in de winter met de slee. Het is geen goedkope hobby, want het voeren en onderhouden van zo’n 20 honden kent een prijskaartje. Ook het materieel is in verschillende prijsklassen verkrijgbaar: van duur tot heel duur. Beoefen je de sport als recreant, dan is vooral het voer de grootste kostenpost. Dat kost op jaarbasis rond de 40.000 tot 50.000 kronen.

 

Dik ingepakt

Het is bijzonder imponerend om te zien, die dik ingepakte mannen en vrouwen achterop de slee, Sommigen racen in stilte en vliegende vaart, anderen gaan wat minder hard maar motiveren hun honden door te roepen en te zingen. Er zit geen stuur op de slee, dus de honden worden getraind te luisteren naar de links- en rechtsaanwijzingen van hun baas.

 

Snackstop

Ik stond als vrijwilliger bij de laatste checkpoint voor de finish in Røros. De honden en mensen kwamen kapot binnen. Sommigen pakten een rust van acht uur en legden de honden op stro te rusten, anderen gingen na een korte snackstop voor de honden in volle vaart door. Bij dit soort races verbruiken de honden 8.000 tot 10.000 kcal per dag. Ze moeten constant worden gevoerd. Hun bazen moeten een van tevoren goed doordacht rustplan uitwerken. Te hard van start gaan kan betekenen dat je de finishlijn niet haalt. Onze buren hadden vooral moeite met het laatste stuk, want daar ging de route door bekend gebied. En met 550 kilometer in de poten wilden de honden wel graag naar huis!
Al met al was het een ijskoude maar verhitte wedstrijd. En dat niet alleen om de top 10 te halen, want de eindstreep halen is voor veel rijders al prestatie genoeg.Foto

  • Buurman Morten in volle vaart.

  • Dierenartsen zijn steeds aanwezig bij de checkpoints.

  • Mushing is cold business

  • Een schitterende winterse foto.

Of registreer je om te kunnen reageren.