Home

Achtergrond 1 reactie

'Geen behoefte aan nog meer commissies'

De doelstellingen uit het rapport Van Doorn, dat de intensieve veehouderij onder de loep nam, zijn nog steeds onvoldoende concreet gemaakt.

Staatssecretaris Bleker (landbouw) wil daarom per sector een commissie vormen die met de inhoud van het rapport aan de slag gaat. Maar niet iedereen staat de springen om nog meer commissies. Onder de noemer Regiegroep verduurzaming land-en tuinbouw wil Bleker voor elke sector een commissie vormen met ieder een regisseur. De overheid zal de commissie aansturen als voorzitter. Wie er precies in de commissies gaan plaatsnemen is nog niet bekend, enkel Daan van Doorn wordt genoemd als regisseur van de commissie varkensvlees.

Wakker Dier is sceptisch over de uitvoering van de doelstellingen die in het rapport Van Doorn zijn geformuleerd. ”De bestaande commissies komen hun beloftes al niet na. Er is daarom geen behoefte aan nieuwe commissies en beloftes maar aan concrete voortgang op korte termijn als we in 2020 alleen nog duurzaam vlees produceren”, aldus Sjoerd van der Wouw van Wakker Dier.

Ook wil Wakker Dier hardere afspraken over het antibioticagebruik en hekelt het feit dat Bleker niet het voortouw neemt om een zwarte lijst van verboden antibiotica op te stellen. Bleker laat dit liever aan de sectoren zelf over. De sector is namelijk al geruime tijd bezig om het preventief gebruik van antibiotica terug te dringen en maakt hiermee de afspraken die Van Doorn in het rapport formuleerde concreet. IKB Varken is bijvoorbeeld per 1 januari 2012 gestopt met het gebruik van derde en vierde generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen.

De supermarkten zijn nog niet geïnformeerd of ze een plek krijgen in de nieuw te vormen commissies. ”We zijn al langer bezig met het verduurzamen van ons vlees. Dat deden we al vóór het rapport uit kwam. Aan nog meer commissies hebben we eigenlijk geen behoefte , zegt Marc Jansen van brancheorganisatie CBL.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sjoerd van der Wouw gaat al lekker..........bestaande commissies komen hun beloftes niet na....... Is Wakker Dier ook zo'n commissie Sjoerd? Wordt toch eens wakker en kom je afspraken eens na

Of registreer je om te kunnen reageren.