Home

Achtergrond

Fagoed verlaagt tarieven financieringen erfpacht

Apeldoorn – Fagoed verlaagt met ingang van 1 maart haar tarieven voor erfpachtfinancieringen met 0,2 procent.

Hierdoor daalt het canonpercentage naar 2,6 procent voor erfpachtfinancieringen van 27 jaar of langer. Dat maakt Fagoed vandaag bekend.
Boerderij Vandaag meldde vorige week al dat Fagoed voornemens was het canonpercentage voor erfpachtfinanciering te verlagen. Dat was nadat ASR bekend had gemaakt de aanvangstarieven te verlagen met 0,30 procent voor erfpachtfinanciering en met 0,25 procent voor agrarische grondfinanciering.
De verlaging is een gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Kees Kaffka, directeur van Fagoed: ”We merken een duidelijk stijgende vraag naar financieringsmogelijkheden vanuit agrarische ondernemers. Het zijn vooral ondernemers die het bedrijf overnemen of uitbreidingsstappen willen zetten die zaken met ons doen.”
Kaffka herkent het beeld dat veel melkveehouders met de erfpachtfinanciering ”doodkapitaal” uit de grond aan het vrijmaken zijn voor de financiering van staluitbreidingen in het licht van 2015. Een ondernemer heeft direct 70 procent van dit kapitaal vrij tot zijn beschikking. ”Vooral de jongere generatie hecht sterk aan een langdurig gebruiksrecht en minder aan het volledig eigendom van grond. Daarbij spelen de beduidend lagere jaarlasten ten opzichte van een hypotheek een grote rol” aldus Kaffka.

Of registreer je om te kunnen reageren.