Home

Achtergrond

Eurokoers stijgt op verwacht Grieks akkoord

De euro wordt sterker. Voor wat het waard is; de huidige koers van boven de $ 1,33 is de hoogste waarde in twee maanden. Niet echt een record, maar het geeft aan dat de koers opveert.

De stijging in de tweede helft van de week lijkt het gevolg van speculaties op een Grieks akkoord. De bijeenkomst van ministers van financiën vindt plaats onder een – volgens de markt – gunstiger gesternte. Een tweede financieringspakket lijkt in de maak. Aan het begin van de week deed eurocommissaris Neelie Kroes nog stof opwaaien door te speculeren op het vertrek van Griekenland uit de euro. Het lijkt een drukmiddel om de bezuinigingsdrift van de Grieken aan te wakkeren. Frustraties over vooruitgang op dit punt in Athene zijn groot.

Toch blijft ook bank ING bij een verwachte zwakkere periode voor de euro. ING Economisch Bureau verwacht dat, vanwege de onzekere afloop van de schuldencrisis, de euro in het tweede kwartaal dit jaar een niveau van $ 1,20 bereikt. De euro is daarmee goedkoper dan in 2011, wat exportondersteunend kan werken voor de Nederlandse economie. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk kan profiteren van een gunstige wisselkoers met de pond. De bank schat dat de euro dit jaar gemiddeld 10 procent lager is dan in 2011. Overigens voorziet ING in de tweede helft van dit jaar weer een duurdere euro door een aantrekkende Europese economie.

De koers steunt sterk op economische verwachtingen. De Amerikaanse centrale bank (FED) ziet tekenen dat de onzekerheid in het Amerikaanse bedrijfsleven begint af te nemen. Het is volgens de FED echter te vroeg om te bepalen of de Amerikaanse economie zonder kleerscheuren door de schuldencrisis komt. Daarbij speelt de Amerikaanse staatsschuld een cruciale rol. Die moet op termijn omlaag. De VS kunnen onder vuur komen van de financiële markten naar voorbeeld van de Europese probleemlanden.

Prognose: euro handhaaft zich.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.