Home

Achtergrond

Euro verder omlaag nu Dubbele Dip een feit lijkt

Lang werd gehoopt op V-vormig herstel maar nu lijkt een dubbele dip, een W-vormig herstel, een feit. De Duitse economie, groeimotor voor Nederland, is in het vierde kwartaal gekrompen en Nederland is officieel terug in een recessie.

De angst voor een wanordelijk faillissement van Griekenland, met grote implicaties voor de afzet van de agribusiness in geheel Zuid-Europa, is weer levend. Als Griekenland valt, zullen investeerders denken, waarom dan Portugal, Spanje of Italië niet? Italië vertegenwoordigt voor de Nederlandse agribusiness de grootste exportwaarde: 1,9 miljard euro
Zelfs wanneer Griekenland de ruim 130 miljard euro van de 'trojka' (ECB, Eurozone, IMF) overgemaakt krijgt, is het de vraag of het een volgende keer weer lukt. Griekenland zag de werkloosheid oplopen tot 20 procent, ziet de productie teruglopen met enkele tientallen procenten, terwijl ambtenarensalarissen vaak zijn verlaagd. De verkiezingen staan voor de deur.
De Grieken geloven nauwelijks dat een wanordelijk faillissement de situatie kan verergeren. Men hoopt op korte, felle pijn versus lang lijden aan de leiband van de Duitsers. Een faillissement kan echter West-Europese banken met Griekse staatsobligaties bijzonder veel pijn doen. De kredietverlening gaat bij grote bankverliezen mogelijk op slot, wat voor een kapitaalintensieve sector ald de land- en tuinbouw een stop op groei betekent.
Als doekje voor het bloeden beweegt de koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar dichtbij het laagste niveau sinds drie weken, wat in principe voordelig is voor de export. Europa profiteert ook van verzwakking van de munt ten opzichte van het Britse pond en de munteenheden van Nieuw-Zeeland, Canada en Australië, allen belangrijke concurrenten voor de Nederlandse agribusiness. Banken handhaven vooralsnog overwegend hun verwachtingen voor de “eenheidsmunt”, waarbij op een lagere koers in de komende weken wordt ingezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.