Home

Achtergrond

Euro stijgt in waarde door deal met Griekenland

De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond is deze week licht opgelopen. De euro is nu $ 1,32 waard en 0,84 Britse ponden. Het zwaard van Damocles, een Grieks faillissement, lijkt even verdwenen.

Het reddingspakket brengt ook de rente die landen als Italië en Spanje op nieuwe staatsschuld betalen, omlaag. Toegenomen Duits ondernemersvertrouwen ondersteunt eveneens een relatief hoge waarde van de euro ten opzichte van andere belangrijke munten.
Een lichte daling van de eurokoers kan niettemin in het verschiet liggen. Deze week bleek dat ING en Rabobank samen nog 400 miljoen euro Grieks schuldpapier in de boeken hebben staan. Mogelijk moet hiervan bijna driekwart worden afgeschreven. Bovendien zijn groeiverwachtingen voor de eurozone naar beneden bijgesteld en zijn gepresenteerde bedrijfsresultaten vaak teleurstellend.
De economie in de eurozone zal naar verwachting in 2012 0,3 procent krimpen, waar in november nog werd gerekend op een groei van 0,5 procent. Duitsland, verreweg de grootste klant van de Nederlandse agribusiness zal volgens berekeningen van de Europese Commissie, nog wel een groei van 0,6 procent bewerkstelligen.
Er zijn bovendien vraagtekens te stellen bij de redding van Griekenland. Het geld gaat vooral naar West-Europese schuldeisers van Griekenland. Hoewel Griekenland op termijn door maatregelen een meer concurrerende economie krijgt, zo wordt gedacht, blijft het de vraag of het land door minder uitgaven alleen de rekeningen kan gaan betalen. Belastingheffing blijft in Griekenland een groot probleem.
ING gaat in het licht van deze veranderingen uit van een koers tussen de $ 1,15 tot $ 1,20 in het tweede kwartaal. Daarmee zou de koers ruim onder het dal van vorig jaar, $1,28, uitkomen. De piek bedroeg in mei een koers van bijna $1,50. Voor de export kan dit wel positief uitpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.