Home

Achtergrond 1 reactie

'De slachterijen draaien aan de knoppen'

De banken verwachten een goed jaar voor de varkenshouderij. Lagere voerkosten en het krappe aanbod van varkens moeten de prijs opdrijven, mits er ruimte blijft voor een normale marktwerking.

Het aanbod op de varkensmarkt is krap en dit zal zich naar verwachting dit jaar manifesteren in een hoger prijsniveau (bijna 5 procent). Afgelopen weken kwamen de ING en de Rabobank met positieve berichten over de varkenshouderij. De sector zal profiteren van een verdere verlaging van de voerkosten, een kleinere varkensstapel en hogere biggenprijzen. Dit is positiever dan een jaar eerder toen ING voorspelde dat varkenshouders een onzeker en somber 2011 tegemoet gingen.

Voor dit jaar zijn de geluiden dus positiever. De Rabobank verwacht een aantrekkende vraag naar vleesvarkens. Vanaf de tweede helft van 2011 waren er volgens de Rabobank al tekenen van een marktherstel. De voerprijzen in de EU stabiliseerden of daalden zelfs licht, terwijl de export naar bestemmingen als Zuid-Korea, China, Wit-Rusland en Hongkong sterk aantrok.

Volgens Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is de prijs van varkensvlees echter nog steeds te laag. “We hebben op dit moment te maken met een complexe situatie in de prijsvorming. We kunnen wel stellen dat de strijd om de varkens is begonnen”, aldus Zwanenburg.

De komende weken worden cruciaal of de positieve berichten van de banken ook werkelijkheid worden. Slachterijen moeten de varkenscyclus zijn werk laten doen. Is de prijs hoog door het geringe aanbod dan moeten de slachterijen dit ook betalen, net als de supermarkten. “We moeten toe naar een prijs die constant boven de € 1,60 per kilo uitkomt. De Rabobank heeft het zelfs over € 1,75 per kilo dat de bank verwacht voor dit jaar.

Het gesteggel rondom de varkensprijzen kan mogelijk ook invloed hebben voor de ontwikkeling van vleesconcepten. Volgens ING zullen varkensbedrijven die kiezen voor vernieuwende marktconcepten dit jaar profiteren. De NVV betwijfelt dit en vreest dat varkenshouders juist niet kiezen voor (langetermijn) vleesconcepten en liever gaan voor korte termijnafspraken, mits de prijs omhoog gaat en blijft. Ook hier moet er ruimte zijn dat er meer voor conceptvlees betaald kan worden door de afnemers. Tot die tijd draaien de slachterijen en de supermarkten aan de knoppen.

Aldi en Lidl hebben in Duitsland al aangegeven geen hogere prijs voor het vlees te willen betalen. De normale marktwerking lijkt hierbij niet meer aan de orde doordat de macht van de inkopers groter lijkt. Volgens Zwanenburg moet er snel een doorbraak in de prijsvorming komen. “Varkenshouders hebben behoefte aan duidelijkheid en geen behoefte aan een harde strijd die door slachterijen gevoerd worden”, aldus Zwanenburg.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dan Aldi en Lidl maar minder leveren dunkt me.
    Er zal toch een zorgvuldiger beleid moeten komen waarbij ieder in de keten zijn investering en arbeid in ieder geval betaald krijgt.
    Laat de boerenorganisaties de discounters uitnodigen voor een stevig gesprek.

Of registreer je om te kunnen reageren.