Home

Achtergrond laatste update:8 mrt 2012

Danone stelt verwachtingen negatief bij

Europese beurzen profiteren van een belofte van de Chinese centrale bank te blijven investeren in de Eurozone en van aantrekkende Amerikaanse groei. Het optimisme wordt echter getemperd door het uitstellen en mogelijk afstellen van een nieuw steunpakket voor Griekenland, dat toch een bom onder groei in de Eurozone lijkt. Bedrijven die dicht bij de consument zitten, zoals Nestlé, Pepsico, Unilever en Danone worden het meest direct geraakt.

Er zijn echter wel kwalitatieve verschillen tussen de bedrijven. Daarbij valt direct op dat Nestlé de sterkste positie lijkt te hebben in opkomende economieën als China, die in elk geval nog een forse groei kunnen realiseren. De Franse zuivelaar Danone bracht deze week de verwachting voor 2012 omlaag. Hoewel marges gelijk zullen blijven volgens Danone, zal de groei met voortgezette activiteiten 1 tot 5 procent lager liggen dan in 2011. Topman Franck Riboud impliceerde bovendien tot teleurstelling van analisten geen geld te hebben voor een overname van groeidiamant Pfizer.
Het aandeel Bunge, een meer agrarisch bedrijf, steeg deze week meer dan 10 procent. De handelsonderneming in graan, cacao en oliezaden denkt te kunnen profiteren van een sterk uitdijend areaal mais en soja in de VS. Topman Alberto Weisser verwacht dat zelfs bij een fors hogere productie, de prijzen voor gewassen relatief hoog blijven, wat wordt bevestigd door officiële voorraadramingen.
Analisten zijn verdeeld over de richting van het aandeel. Crédit Suisse heeft het prijsdoel verhoogd tot 80 dollar, een plus van 15 dollar ten opzichte van de huidige koers. Het Britse Barclays Capital heeft echter het prijsdoel juist verlaagd tot onder de 80 dollar, terwijl zakenbank Goldman Sachs investeerders adviseert het aandeel te verkopen, omdat de koers kan dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.