Home

Achtergrond 8 reacties

Cruciale week voor Hedwigepolder

Een dag of tien. Zo lang heeft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) nog om de Europese Commissie ervan te overtuigen dat het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder toch echt niet noodzakelijk is. En hoewel hij onlangs nog riep zeker geen garanties te kunnen afgeven, liet hij deze week weten er nog steeds vertrouwen in te hebben; een kwestie van de puntjes op de i zetten, zei hij bij monde van een woordvoerder.

Donderdag sprak Bleker met milieucommissaris Janez Potocnik en hoewel er ook mest op de agenda stond, werd het overleg volledig beheerst door de situatie in de Westerschelde. De Commissie blijkt nog niet overtuigd van het door Nederland aangedragen alternatieve plan, dat zowel qua effectiviteit als tempo weinig punten scoort. Bovendien zijn er nog veel losse eindjes; de gehele derde - maar cruciale - fase van het alternatief is maagdelijk wit.   
De vraag is wat er gaat gebeuren indien Potocnik het sein op rood zet. Bleker heeft altijd beweerd, dat hij geen toestemming van Brussel nodig heeft om op een andere manier natuurherstel te plegen dan de Hedwige te ontpolderen. Formeel klopt dat. Maar als de Commissie geen vertrouwen heeft in zijn maatregelen ontstaat er toch een probleem. Donderdag stelde een zegsman klip en klaar, dat een zogeheten inbreukprocedure tot de mogelijkheden behoort als Bleker tegen de wens van Brussel in de polder niet onder water zet.    
Het is onwaarschijnlijk dat Nederland dan opnieuw de confrontatie aangaat, of in elk geval onverstandig. Dat zou niet namelijk niet alleen de relatie met de Commissie op het spel zetten, maar in het uiterste geval ook kunnen leiden tot een hoge boete. Evenmin betekent het veel goeds voor de toch getroebleerde verhoudingen met België. Het geduld van de Vlaamse regering is nu al nagenoeg opgedroogd, waardoor steun aan een door Europa ontraden plan uitgesloten lijkt. En, niet onbelangrijk, maakt het negeren van Potocnik eventuele rechtszaken van natuur- en milieu-organisaties een stuk kansrijker.    
Maar goed, zo ver is het nog niet. En mocht Bleker er onverhoopt tóch in slagen de benodigde bewijzen te leveren, zal hij in Zeeland als een held worden ontvangen. En niet ten onrechte, want dan heeft hij toch maar mooi alle criticasters, van de Europese Unie tot Vlaanderen, van maatschappelijke organisaties tot pers, in hun hemd gezet. Een dag of tien nog, en een aantal puntjes op de i, en dan weten we meer.

Laatste reacties

 • theorikyreintjes1

  Je blijft schrikken, wat wordt er toch met geld gesmeten. Er is een enorm tekort aan goede landbouwgrond en zeker in Nederland. Wat voor onzin voor compensatie voor natuur. Landbouwgrond is de beste natuur, en dan onder water zetten! Het is bizar, dat hier niet iedereen massaal voor gaat liggen. Hoeveel boeren zijn er niet verdreven van hun goede landbouwgrond, de laatste jaren? Het zijn gewoon maffia praktijken op de manieren waar op het gebeurd ! En dan maar praten over duurzaam ondernemen, zeg maar alles de ondergang in laten gaan. Doen we dit voor ons nageslacht?

 • arina1

  de oplossing is een grote mammoet tanker overdwars laten zinken in de monding van de schelde
  kan de schelde mooi dichtslibben, schitterend voor de natuur, geen gezeur meer over compensatie en rotterdam wat meer vracht

 • hoekstra811

  een mammoettanker met italiaanse kapitein...

 • wess

  Laat die Schelde dichtslibben, scheelt veel geld en laat de Hedwige polder ongemoeid . Twee[of drie] vliegen in een klap.

 • Zwerfkei

  De profiterende partij dient te compenseren in natuur. Dat is dus België en niet Nederland!!!!!!!

 • info104

  Het word de hoogste tijd dat de inpoldering van de Markerwaard weer uit de kast komt , we worden van alle kanten als boer bestolen als het niet is met fosfaat( weer 5 kg /ha minder) dan wel met grondoppervlak ,ook dit jaar zijn de bemestingsregels van door GLB beheerde gronden weer strenger , nu mag op die duizende ha ineens geen enkele bemestingsvorm meer plaatsvinden, we mogen er wel pacht voor betalen en mogen de mestruimte wel meenemen voor de mestboekhouding, hoe kan een overheid zo buiten de pot pissen , hier klopt absoluut niks van . Als er grond in cultuur is moet er mest (groeistof) op . Nu komt deze mest op de andere percelen van de grond die de boer in bezit heeft, dat betekend iemand die 10 ha eigen grond heeft en ook nog 10ha van GLB pacht, de eigen grond 100% word overbemest. Hoe kan een overheid zoiets bedenken, volgens mij is dit juridisch aanvechtbaar

 • CEA

  Of China komt hier alle goede landbouwgrond opkopen! Kan ook nog! Laat ons allemaal eens iets minder produceren, koop vijf jaar geen machine. Zou er dan misschien meer interesse komen voor de landbouwwaarde van producten? Natuur ontwikkeling is een luxe - probleem. Niemand kan aan landbouw ontwikkeling doen. Behalve Nederland die wint land op zee, dus waar wachten jullie op?

 • Mels

  CEA,van mij mag het maar er staan dan weer zogenaamde natuurbeheerders op die menen dat dat dan ook weer gecompenseerd moet worden en zo blijf je aan de gang.Buitendijks Friesland en Groningen died voldoende mogelijkheden,iets wat men tot pakweg 80 jaar geleden gewoon inpolderde wordt nu genoemd als natuur.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.