Home

Achtergrond

Correctie van aandeelkoersen trekkerbouwers

Het zat er aan te komen met de waarschuwingen van analisten; de koers van mechanisatiebedrijven is mogelijk te hard gestegen dit jaar.

Beleggers bleven de koers maar stuwen met de verwachting dat het goede resultaat van boeren in de Verenigde Staten in 2011 tot nieuwe investeringen zou leiden op de bedrijven.

Steeds meer analisten hadden de koers naar beneden bijgesteld en koopadviezen ingetrokken. Een goed jaarresultaat van Case New Holland kon daaraan niets veranderen deze week. De omzet wereldwijd groeide 25 procent tot ruim 13,7 miljard euro met sterke prestaties in de divisie landbouw en bouw. De verkoop van landbouwwerktuigen steeg zelfs 23 procent naar ruim 10,6 miljard euro. De Noord-Amerikaanse landbouw blijft voor de trekkerbouwer de belangrijkste markt met een aandeel van 42 procent.

Ook Agco leverde in op de beurs, maar met een koers van boven de 38 euro, is dat nog altijd 67 procent hoger dan de laagste stand in het laatste jaar. Het lijkt te mooi om waar te zijn, realiseren beleggers zich ook.

Unilever liet ook goede resultaten zien, al hadden analisten een nog optimistischer vooruitzicht geschetst. De winst steeg 1 procent naar 4,6 miljard euro. De omzet steeg 5 procent naar 46,5 miljard euro. Wel waarschuwde het concern dat de hogere inkoopprijzen voor grondstoffen in 2012 voelbaar zullen zijn.

Waar de trekkerbouwers een neerwaartse correctie doorlopen, is fruitverkoper Dole Foods nu positief geherwaardeerd. Ook hier hadden analisten al de verwachting over uitgesproken.
Voor Danone lijkt de kans op overname van de babyvoedingstak van Pfizer toe te nemen.
Grootste stijger is vleesgigant JBS, dat schulden afloste en zich klaar lijkt te maken voor nieuwe overnames in de vleesmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.