Home

Achtergrond

Britten willen straks geen fiasco over illegaal varkensvlees

Na het fiasco met de legbatterij willen de Britten niet hetzelfde met illegaal varkensvlees. Op 1 januari 2013 wil Groot-Brittannië de varkenshouderij helemaal op orde hebben.

Eén keer in verlegenheid gebracht worden is genoeg. Dat moet de Britse regering denken nu het na een fiasco rond de regels voor legbatterijen de varkenshouders in het land op het hart heeft gedrukt "er toch vooral voor te zorgen dat we aan het komende verbod op zeugboxen voldoen" voordat alles in het geweer wordt gebracht tegen illegaal varkensvlees.

In de laatste maanden van 2011 hebben de Britten onophoudelijk van de daken geschreeuwd dat het schandelijk was dat veel EU-landen nog altijd niet aan het sinds 1 januari geldende verbod op legbatterijen voldoen. Groot-Brittannië wilde het liefst de als illegaal omschreven eieren die toch nog uit dergelijke systemen komen in de ban doen. Toen dat niet mogelijk bleek, werden met eierverwerkers en supermarkten afspraken gemaakt om ze in ieder geval buiten de deur te houden.
Totdat Londen en de British Egg Industry Council tot hun grote schrik tot de ontdekking kwamen dat er in eigen land nog wel degelijk wat legbatterijen voorkomen. Niet veel, een klein procent van alle eieren komt uit dergelijke bedrijven, maar toch stonden de Londense vertegenwoordigers opeens aardig in hun hemd bij hun Brusselse collega’s. Dat gebeurt ons geen tweede keer, denkt Londen daarom.

Bij die tweede keer zou het dan gaan om het verbod op zeugkooien dat op 1 januari 2013 in de EU in moet gaan. Nu al is duidelijk dat ook dat in veel landen niet gehaald wordt. Zeker in dit geval hoopt Groot-Brittannië niet tot de overtreders te behoren. Een dergelijk verbod geldt in dit land immers al sinds 1999 en de varkenshouders hebben dan ook miljoenen in de groepshuisvesting van hun zeugen geïnvesteerd. Maar voordat Londen opnieuw van de daken gaat schreeuwen, dit keer tegen straks illegaal varkensvlees, wil het plattelandsministerie Defra dit keer absoluut zeker van z’n zaak zijn. Daarom heeft het de National Pig Association min of meer opgedragen alle varkenshouders te vragen of ze inderdaad geen zeugboxen meer hebben.

”Tijdens een bijeenkomst met ambtenaren van de dienst dierenwelzijn is voorzitter Stewart Houston gevraagd om te bevestigen dat de Britse varkenssector voor 100 procent voldoet aan het verbod op zeugboxen”, meldt de NPA op haar website. De regering wil en-passant ook controleren dat aan alle andere regels van recente EU-richtlijnen voor het welzijn van varkens wordt voldaan. ”Alle varkenshouders wordt gevraagd de richtlijn zelf er nog eens op na te lezen”, aldus de NPA, die voor het gemak de richtlijn zelf nog eens op haar site heeft gezet. En pas als dat allemaal is gecontroleerd en in orde is bevonden, is Londen bereid samen met de NPA de strijd aan te gaan tegen wat na 1 januari 2013 illegaal varkensvlees zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.