Home

Achtergrond

Aandeelhouder neemt winst op aandeel JBS

De Europese Commissie voorziet voor 2012 niet langer groei voor de economie in de EU, en dat zet wereldwijd druk op de beurskoersen. Het nieuws overstemt toegenomen Duits ondernemersvertrouwen.

De koersen van bedrijven die boeren productiemiddelen leveren, profiteren wel van opverende graanprijzen, die dan weer onvoordelig uitwerken voor producenten van voedingsmiddelen en vleesverwerkers. Zij zien sowieso druk op marges toenemen.
De beursweek stond deels in het teken van winstnemingen. Dat geldt zeker voor het Braziliaanse JBS, ’s werelds grootste rundveeslachter. Het bedrijf maakte eerder bekend de zuiveldivisie Vigor Alimentos ten minste deels naar de beurs te willen brengen. De beursgang kan zeer lucratief uitpakken omdat de consumptie van zuivelproducten in thuismarkt Brazilië snel toeneemt door stijgende lonen en een groeiende bevolking. Het aandeel JBS steeg tot het hoogste niveau sinds 27 december voordat beleggers besloten te cashen rond € 7,40 per aandeel.
Pluimveedochter Pilgrim’s Pride maakte een teleurstellend groot verlies bekend. Ruimte voor prijsverhogingen is er vanwege gebrek aan consumentenvertrouwen bijna niet, maar de meeste analisten verwachten voor 2012 wel gemiddeld lagere voerkosten.
Kunstmestconcern Yara lag eerder onder vuur van bankanalisten die hun koersdoelen verlaagden nadat in november en december de prijzen voor kunstmest flink daalden. Yara profiteert echter van het onderbrengen van een deel van de industriële activiteiten bij het Amerikaanse Praxair, en van oplopende prijzen voor agrarische producten. In Nederland maar ook andere delen van Europa hebben boeren nog betrekkelijk weinig KAS ingekocht, en de verwachting is dat de komende weken een kleine hausse de prijzen kan stuwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.