Home

Achtergrond laatste update:1 aug 2014

Yara wil meer dividend uitbetalen

Optimisme over de aantrekkende Chinese economie heeft voor een opleving gezorgd op de meeste beurzen wereldwijd.

De AEX sloot woensdag zelfs af met de hoogste slotstand van 2012. Ook op de Boerderij Index nam de waarde van aandelen de laatste dagen overwegend toe. De enige duidelijke daler was het Braziliaanse vleesconcern JBS, dat nu op het laagste niveau staat sinds oktober vorig jaar.
JBS maakte in november nog bekend zes nieuwe slachthuizen te openen waarmee de vleesproductie van JBS in Brazilië met 15 procent omhoog wordt gestuwd. De onderneming is echter slachtoffer van een combinatie van een hoge schuld, angst voor oplopende voerprijzen en pessimisme op de beurs in Sao Paulo. Door het bekendmaken van een krimp van de economie in september daalde de index tot het laagste niveau in tien weken.
Yara lijkt de weg omhoog te vinden. Analisten reageren positief op plannen die het Noorse kunstmestconcern bekendmaakte op een investeerdersdag. Yara betaalde vorig jaar 7 kroon per aandeel dividend uit, ongeveer eenderde van de winst per aandeel, maar het bedrijf wil in de toekomst volgens financieel directeur Torgeir Kvidal vrijgeviger zijn. Doel is dat 40 tot 45 procent van de winst die het bedrijf als dividend wordt uitgekeerd.
Yara verwacht dat een “krappe” graanmarkt de wat ingezakte kunstmestmarkt in Europa zal doen aantrekken. Yara verkocht vorig jaar 20 miljoen ton kunstmest maar blijft zeer afhankelijk van de Chinese ureumexport. De toename hiervan zal prijzen enigszins drukken, aldus Yara. Investeerders zijn wel zeer optimistisch over het voornemen van Yara middelgrote overnames te doen en zo meer greep te krijgen op de markt.
Yara is de grootste producent van stikstofkunstmest ter wereld maar kleunde herhaaldelijk mis bij overnamepogingen in de VS en Duitsland. De angst bestond dat Yara afhankelijk zou blijven van totaal nieuwe mijnprojecten die vaak jaren aanlooptijd nodig hebben voordat ze productief zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.