Home

Achtergrond

Wisselkoers onveranderd ondanks pessimisme

Door Jan Cees Bron

De wisselkoers bleef deze week vrijwel onveranderd. De euro is 1,30 Amerikaanse dollar en 0,80 Britse pond waard. De waarde is de laatste weken tegenover de Braziliaanse real toegenomen maar afgenomen tegenover de Russische roebel en Poolse zloty. De vrij stabiele koers is opvallend want de donkere wolken pakken zich weer samen boven de Eurozone.
De beurskoersen bewegen zich sinds enkele weken voorzichtig omhoog, maar de fundamenten zijn zwak. De Duitse industriële verkopen en de Europese winkelverkopen dalen. Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) stelt dat de Europese economie pas later in 2013 geleidelijk gaat herstellen. De ECB verwacht voor 2012 een economische krimp van 0,5 procent en voor 2013 een krimp van 0,3 procent.
Volgens sommige analisten is de beleidsrente alleen niet verlaagd omdat deze stap door beleggers zou kunnen worden gezien als een signaal dat de Eurozone er echt slecht voor staat. Volgens ING staat Nederland er nog beduidend slechter voor dan de omringende landen. Zo is de Belgische en Franse economie nu weer op het niveau van voor de crisis in 2008. De Duitse economie is inmiddels groter.
In Nederland is de economie nog altijd 3 procent kleiner dan toen en dat is met name te danken aan de huizenmarkt. De export loopt mede door de dit jaar verzwakte euro uitstekend. Het volume van de uitvoer van goederen was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in oktober 6 procent groter dan een jaar eerder. Daarmee is de groei van de uitvoer hoger dan in de voorgaande vier maanden.
Europa blijft in de ramingen van ABN Amro zwakker presteren dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dat voor 2013 een groei van ruim een procent verwacht, en de VS, dat rekent op een groei van 2 procent. Daarom blijven voorspellingen voor een zwakkere euro gehandhaafd. ABN Amro denkt dat de koers even bij 1,30 dollar blijft schommelen en daarna een duikvlucht maakt richting een waarde van 1,15 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.