Home

Achtergrond

Verwachtingen Agco omhoog bijgesteld

Beleggers blikken terug op een sterke beursweek. Van de 25 bedrijven van de Boerderij Index verloren slechts twee bedrijven, Smithfield en Nutreco, een klein beetje terrein.

De Duitse DAX staat dichtbij het hoogste punt sinds 2008, terwijl de AEX in Amsterdam het hoogste punt sinds de zomer van 2011 benadert. In de VS blijft vrees voor een verder inzakken van de economie in 2013 wel boven de markt hangen.
Trekkerbouwer Agco (bekend van Fendt, Valtra en Massey Ferguson) won 5,5 procent aan waarde. Het aandeel presteert boven verwachting, schrijft BMO Capital Markets, dat het prijsdoel voor het Agco verhoogde van 53 naar 55 dollar. De laatste weken steeg de waarde van het aandeel van het Amerikaanse bedrijf 45 naar 49 dollar. Het doel van 55 dollar is gebaseerd op tien keer de verwachte minimale winst per aandeel.
De analisten van Jefferies verhoogden hun prijsdoel van 52 naar 55 dollar. De Zwitserse zakenbank UBS heeft een prijsdoel van 60 dollar. Agco heeft in de ogen van beleggers qua afzet een goede geografische spreiding. Agco verwacht dat in Zuid-Amerika, een kernmarkt, volgend jaar de verkopen toenemen met 5 tot 10 procent, vooral door de verkoop van zware trekkers en oogstmachines voor suikerriet.
Topman Martin Richenhagen zei deze week te verwachten dat 2013 voor het vierde jaar op rij een recordjaar wordt met een winst per aandeel tot 5,75 dollar. Richenhagen maakt zich wel zorgen over de nakende fiscale klip waarop de VS dreigt te lopen. Wanneer de Democraten en Republikeinen geen begrotingsdeal sluiten, zal de belasting in de VS volgend jaar automatisch enorm worden verhoogd.
De vleesconcerns Tyson Foods en JBS wisten te profiteren van verlaagde oogstramingen voor graan. JBS noteert een plus van 5 procent. Het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw stuurde termijncontracten voor tarwe en mais ook in Europa omlaag. Smithfield Foods wist niet te profiteren maar het aandeel won de laatste weken al 10 procent in waarde. Wellicht zijn lagere voerkosten bij Smithfield al ingecalculeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.