Home

Achtergrond

Prijs Noordzeeolie zakt in

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is deze week gedaald van een top van 111 dollar op maandag, tot 109 dollar (83,60 euro). Het betreft het laagste niveau sinds 13 november.

De markt blijft bezorgd over het gebrek aan economische groei in de Eurozone en het gebrek aan perspectief voor een Amerikaanse begrotingsdeal.  Analisten verliezen het vertrouwen dat de prijs nog in 2013 een flinke opwaartse stimulans krijgt door herstel van de wereldeconomie. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley rekent nu op een gemiddelde prijs van 110 dollar in 2013, waar eerder werd uitgegaan van 115 dollar. De prijs van rode diesel zou dan redelijk stabiel blijven rond de 114 euro per 100 liter.
Op de dagmarkt is de gasprijs licht toegenomen van 27,4 naar 27,6 cent per kuub. Bij levering in 2013 ligt de prijs op de TTF-markt nu minder dan een cent per kuub lager. De stroomprijs is na een korte piek inmiddels weer dalende richting de 60 euro per MWh (peakload) die in oktober als maatgevend gold.
Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.